Guide til musikeren: Behandling af problemer med akustik

Akustik spiller en stor rolle på mange bredtfavnende områder. Det er rent faktisk ikke blot relevant for musikkens verden, men er også en niche, der spiller en aktiv rolle i kontor- og virksomhedsmiljøer. Akustikken og alle dens underkategorier er nemlig relevante i forhold til store, åbne lokaler og er med til at modvirke arbejdspladser præget af generende støj. Dem, der arbejder professionelt i musikstudier, bør dog prioritere det mere end nogen andre. Hvad er det for en størrelse, og er det noget, som du bør handle på?

Hvad er akustik?

Arbejder du med musik, eller går du med tanker om at starte et lille hjemmestudie, så bør du have kendskab til potentielle problemstillinger. I dette scenarie dækker termen primært over refleksionerne, der springer tilbage mod dine ører fra vægge, gulv og loft. Men der kan også være tale om processen, hvor et studie lydisoleres. Disse former for behandling er med til at sikre, at lyden i dit studie tegner et retvisende billede af kvalitetens egentlig udformning. Dårlig akustik kan i korte træk medføre, at du træffer dårlige beslutninger i produktionen.

Tiltag som led i indretningen

Hvordan minimerer vi så de reflekterende lydbølger? Behovet for tiltag vil variere afhængigt af udformningen på dit studie. Du skal som udgangspunkt forsøge at diffundere de første steder, hvor lydbølgerne reflekterer. Det afhænger altså af dine højttaleres position. Men som udgangspunkt kan du indtænke indretning og købe akustikpaneler til væggene. De findes i et væld af farver og udtryk! Har du eksempelvis et mindre loungeområde, så kan et stort, indbydende sisal tæppe også bevirke gulvets funktion som en del af behandlingen.

Hvorfor skal jeg prioritere god akustik?

Refleksioner af bølger rundt i studiet tegner et uklart billede af lydens egentlig fremtoning, hvorfor du kan komme til at lave provokerede fejl og skabe komplikationer med unødvendige beslutninger under eksempelvis EQ’ing. Det er en skam, da mange går ud og køber dyre højttalere, der viser sig værdiløse i det dårlige lydmiljø. Problemet er, at mange ikke ved det, når de først etablerer et lille studie. Fjenden er trods alt usynlig, og akustik kan være svært at forstå. Men optager man musik, hvad end det er vokalstemmer eller en guitarforstærker, så kan dårligt behandlede studier medføre optagelser fyldt med phase-problemer og ringe kvalitet. En mindre, indledende investering tjener sig hurtigt hjem!