Vi kender i dag en del musik fra Middelalderen, det vil sige europæisk musik fra perioden fra år 500 til cirka 1400. Vi kalder tit perioden for den mørke middelalder, men så mørk var den nu ikke – og der blev skabt smuk musik, som vi stadig kan nyde den dag i dag.
Fra denne periode kender vi her i Danmark en del folkeviser, som ikke er så folkelige, så det gør noget, men i højere grad er ridderviser. De foregår typisk i riddermiljøet, blandt rigets øverste eller lignende, og har let syngelige melodier. Vi må forestille os, at de er blevet foredraget fra omrejsende skjalde, som er rejst fra landsby til landsby og har bragt historierne videre. Danmark ældste melodi er fra denne periode: Drømte mig en drøm i nat, som de fleste kender som pausemelodi hos Danmarks Radio.
En anden musiktype fra denne tid er den gregorianske kirkemusik, som er kormusik, der opføres af munke. Musikformen er opkaldt efter pave Gregor den Store, som døde i 602, og som havde etableret en musikskole i Rom, hvor munkene lærte noder og at synge denne form for musik. Den gregorianske munkesang er noget af den første musik, hvor vi i større omfang har bevaret noderne.