Mozart – et musikalsk geni

Hvis vi siger Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, er der måske ikke så mange, der ved, hvem vi taler om, men siger vi Wolfgang Amadeus Mozart, så er de fleste med. Den geniale komponist, der levede fra 1756 til 1791 og i sit korte liv fik komponeret så mange værker, at det har beskæftiget forskere frem til i dag – og som stadig opføres verden rundt.

Wolfgang Amadeus Mozart komponerede i den genre, man kalder Wienerklassikken, og som havde sin glansperiode i Centraleuropa. Mozart var således engageret som hofmusiker i den østrigske by Salzburg, men han blev fyret fra dette job i 1781, da han var rejst til Wien. Man kan sige, at Wolfgang Amadeus Mozart var en af de første komponister, der levede frit uden et ansættelsesforhold til en konge, en fyrste eller en kirke. Det gav ham stor frihed til at komponere, hvad han ville, men det fjernede hans økonomiske sikkerhed, og han døde som en fattig mand.

Alle Mozarts værker identificeres i dag med en henvisning til den såkaldte Köchel-fortegnelse. Det er en registrant, som er udarbejdet af Ludwig van Köchel, og som den dag i dag er den autoritative fortegnelse over Mozarts værker. Ind imellem dukker der stadig et nyt værk op af Mozart, som har gemt sig i et arkiv eller bag et orgel i en kirke – og det vækker stor opstandelse hver gang.

I dag er Mozart kendt for en bred vifte af værker, fra kammermusik til soloværker for klaver og andre instrumenter, over symfonier til operaer. Blandt hans mest kendte og elskede operaer er Don Juan om den grænseløse libertiner Don Juan, der går sin undergang i møde, og Tryllefløjten, der er kendt for sin yndige kærlighedshistorie.