Gys og musik

Det er snart Halloween, og skal I have fest i anledning af den amerikanske skik, der har indtaget Danmark og mange andre lande de seneste årtier, så kan det måske være en god idé at tænke musikken ind i festen, og finde populære musikstykker med gys og uhygge som tema!

Med til en rigtig Halloween fest hører selvfølgelig uhyggelig udklædning, pynt og skræmmende udstyr. Det kan I finde på https://www.partyking.dk/, hvor der er et hav af muligheder at vælge imellem.

Det mest populære musiknummer med uhyggeligt tema er Michael Jackson, som helt tilbage i 1982 udgav nummeret ‘Thriller’. Nummeret har toppet mange hitlister siden udgivelsen, og det forstår man godt, når man læser teksten, der slår på alle uhyggens strenge. Selv den tilhørende musikvideo er ganske uhyggelig at se.

‘Ghostbusters’ er en elsket film, som sætter spøgelser i centrum. Den indeholder musik udgivet af den amerikanske producer og sangskriver Ray Parker og er elsket selv i dag.

Nummeret ‘This is Halloween’ findes i flere udgaver, både med Disney-figurer som udøvende figurer og i en udgave med Marylin Manson. Sangen stammer fra 1993, hvor Danny Elfman skrev den til filmen ‘The Nightmare Before Christmas’.

Hitlisten med uhyggelig musik rummer mange titler, der nok kan give et gys her op til Halloween. Hvad med ‘Psycho*’ ‘Monster Mash’, ‘Bark at the Moon’ og mange flere? I den mere fredelige ende har vi ‘I Want Candy’ med Bow Wow Wow, og så er vi tilbage ved, hvad vi nok i dag mest forbinder med Halloween: En hyggelig fest, der nok har uhygge som tema, men som mest handler om at klæde sig ud og tigge slik.

Halloween som sådan er ikke nogen gammel skik i Danmark, men vi har gennem århundreder markeret Allehelgensdag. Halloween falder den 31. oktober og Allehelgen markeres i kirkerne den første søndag i november. Baggrunden er den samme, nemlig at vi mindes de døde og markerer årets afdøde på forskellig vis.

Fælles for begge skikke er lygterne, vi sætter ud i mørket, som egentlig er beregnet til at skræmme ånderne væk, men i dag mere er et udtryk for hygge og god stemning. I dag har vi svært ved at forestille os den uhygge der har ligget over de små samfund tidligere, da mørke virkelig var mørkt, og man gjorde hvad man kunne for at bryde mørket.