Dolly Parton – countryens mester og skarp forretningskvinde

Dolly Parton. Siger man navnet Dolly Parton til en gennemsnitlig mand, ryger tankerne straks i retning af store bryster og læber med fillers, blondinehår og meget andet i den genre. Men pas på – det er en alt for enkel og upassende tankegang, når det gælder den fantastiske sangerinde og komponist af countrymusik, Dolly Parton.

Hun bliver ofte betegnet som en af de bedste inden for countrymusik, og det med rette. Hun har skabt klassikere inden for genren som ‘Nine to five’, ‘Coat of many colours’ og ‘Jolene’. Genren er country, men hun rækker ud til popmusikkens tonesprog, og det er måske årsagen til, at hun er blevet så populær over hele verden, som hun er. Også hendes medvirken i film, hvorfra for eksempel netop ‘Nine to five’ stammer, har også været med til at styrke denne popularitet.

Dolly Parton har en baggrund i fattige kår, så når hun skriver om den mangefarvede frakke, så henviser det til en frakke, som hendes mor syede til hende af stofrester – og som hun var så stolt af, indtil hun blev mobbet, da hun havde den på i skole. Og ‘Nine to five’ er en fortælling om hårdtarbejdende, lavtlønnede kontorpiger, som knokler løs for at kunne nyde friheden bagefter. Dolly Parton kender det univers, hendes sange foregår i, og derfor er de så autentiske.

Dolly Parton har tjent millioner på sine sange, og hun har forstået at forvalte penge godt. Derfor har hun flere gange kunnet donere millionbeløb til velgørenhed, senest til udvikling af en vaccine mod corona og tidligere til et projekt til bekæmpelse af HIV og AIDS.