Den klassiske musik, der gennem århundreder har glædet så mange mennesker, har trange vilkår under corona-nedlukningen. I det hele taget er det vigtigt, at kulturlivet bliver tilført økonomiske midler for at kunne overleve i en moderne verden. Men er det politikernes opgave at sørge for, at den klassiske musik bliver understøttet, eller kan det i højere grad være erhvervslivet som træder til og bidrager?
Co-branding for popmusik
Under coronakrisen har man set flere musikere som fx Lukas Graham indgået et samarbejde med erhvervsvirksomheder, hvor man laver co-branding. Det vil sige, at virksomheden støtter økonomisk og til gengæld får product placement og bliver koblet sammen med musikeren, og det har den effekt, at både musikken og virksomhedens produkter når ud til en langt bredere publikum- og kundeskare.
Co-branding for klassisk musik
Kan man forestille sig, at erhvervsliv og klassiske musikere indgår den sammen type samarbejde? Kan man forestille sig et orkester som Copenhagen Phil eller nogle af de andre landsdelsorkestre gå sammen med erhvervslivet om co-branding. Vores gæt er, at begge parter vil få noget ud af aftalen. Den klassiske musik vil komme ud til mange flere mennesker, som normalt måske ikke lytter til denne genre, men får mulighed for at lytte til musik af Carl Nielsen, Mozart, Haydn, Beethoven og mange af de andre fremragende klassiske musikere gennem tiderne. Men det kræver, at de klassiske musikere og klassiske orkestre og erhvervslivet kan få øje på hinanden.
Formidling via agentur
Man skal have nogen til at formidle kontakten – fx et agentur. Det kan være, at du har mod på at starte et agentur op, som skaber kontakten mellem den klassiske musik og erhvervslivet. Du får sikkert brug for et godt erhvervslån til at komme i gang for. Du skal rette henvendelse til forskellige klassiske musikere og orkestre for at få dem med på ideen, og så skal ideen sælges til erhvervslivet. Men eftersom begge parter har en interesse i at øge deres synlighed, så vil mange nok tage ja-hatten på. Musikerne vil gerne have luftet deres instrumenter og spille al den vidunderlige klassiske musik, de har på repertoiret. Erhvervslivet vil gerne sælge produkter, og det at indgå et samarbejde med klassiske musikere kan skabe merværdi og bedre branding til virksomheden og dens produkter.
Musik er et sprog alle forstår
Uanset om virksomhederne kun har deres kunder i Danmark, eller det er internationale virksomheder, så vil de kunne få glæde af co-branding med klassiske musikere. Musik er et universelt sprog, som alle forstår, så der er ingen sprogbarrierer. Musik vækker følelser, og musik inspirerer. Erhvervslivet kan med økonomiske bidrag være med til at skabe rammerne for, at den klassiske musik når ud til mange mennesker. Både musikere har et branding-behov og markedsføringsbehov for at nå ud til målgruppen, og når musikere og erhvervsliv går sammen kan de nå ud til mange flere, end de måske i første omgang havde forestillet sig.