Enhver dansker kender musik af den danske komponist Carl Nielsen. Og det er der også rigtig mange i udlandet, der også gør – Carl Nielsen er den danske komponist, der er nået bredest ud i verden og også i dag opføres i musikhuse verden over.
Historien om Carl Nielsen er historien om den fattige dreng fra landet, der med sit lysende talent fik arbejdet sig op og blev til en verdenskendt musiker og komponist. Der er næsten lidt ‘den grimme ælling’ over hans historie, og måske er det derfor, at danskerne holder så meget af hans historie. Og da alle kender ham fra hans utallige melodier til vores elskede danske sange, har han fået en stor plads i de flestes hjerter.
Carl Nielsen blev født ude på landet – i den lille bebyggelse Sortelung nær den fynske landsby Nørre Lyndelse på Fyn i 1865. Han døde i 1931 på sin kunsts højde, i København. Musikken lå til hans familie – faderen tjente nemlig ekstra som landsbymusikant ved siden af sit egentlige arbejde som maler. Sønnen Carl var ualmindelig talentfuld og lærte hurtigt at spille både Beethoven og Mozart på sin violin, og han blev derfor optaget i et militærorkester. Han lærte at spille på mange forskellige instrumenter, og pladsen i det militære orkester fik ham frem til en position som korporal. Og det gav adgang til musikkonservatoriet, hvor han kunne få friplads. Derfra gik det kun fremad, og han blev koncertmester i Det Kongelige Kapel.
Meget alsidig musiker
Det, der kendetegner Carl Nielsen, er, ud over hans enorme talent og musikalitet, at han var meget alsidig som komponist. De fleste kender hans danske sange. han har sat melodi til et hav af digte fra Jens Vejmand af poeten Jeppe Aakjær og Jeg ved en lærkerede af Harald Bergstedt, begge i den stille, lidt enfoldige tone, til storladne sange som Som en rejselysten flåde af Helge Rode, som er et nationalt digt med voldsomt kraft, som også melodien er det. Men Carl Nielsen har også skrevet to operaer og en lang række symfonier. De sidste er indspillet med flere verdensberømte dirigenter. Og han har skrevet kantater, kammermusik og korværker som Fynsk Foraar, som mange kor har prøvet kræfter med.
Carl Nielsen blev betegnet som sin tids største musikalske begavelse, og vi nyder hans musik den dag i dag.