Syng de gode vaner ind i ungerne

Hvis du har små børn, eller kan huske hvordan det var da ungerne var små, så har du nok oplevet, at det kan være nok så svært at få dem til at lære de gode vaner. Det gælder alt fra at vaske hænder før aftensmaden, til at børste tænder inden de skal sove! I det hele taget er der mange dagligdags ting der kan give anledning til gråd og tænders gnidsel, indtil de sidder på rygraden og er blevet en naturlig del af børnenes daglige adfærd.

Lad os derfor give dig et rigtig godt råd: Prøv at synge de gode vaner ind i børnene! Så kan det være, det hele kommer til at gå meget lettere.

Der findes gode børnesange, som kan være med til at lære børnene nye vaner og rutiner, og når I sammen kan synge sjove sange om emnerne, så er det meget nemmere at få handling til at følge de anvisninger, som I som forældre giver jeres dejlige unger.

Sangen om Karius og Baktus

Også når det gælder om at lære børnene at børste tænder, er der gode og sjove sange at trække på. Mest kendt er vel nok stadig sangen om Karius og Baktus, trods at den efterhånden har nogle år på bagen. De hygger sig rigtig i drengen Jens’ tænder. De elsker de søde sager som han spiser, og som giver nogle store belægninger af plak og sukkerstads på hans tænder. Der er derfor rigtig noget at tage fat på for de to små baktusser.

Sangen er skrevet af den norske kunstner Thorbjørn Egner, som levede fra 1912 til 1990, og som er kendt for mange forskellige værker. Han både skrev bøger og digte, komponerede musik og lavede teater, så han var et rigtig multitalent. Sangen om Karius og Baktus stammer fra børnebogen af samme navn, men han er også kendt for børnebøger som Klatremus og alle de andre dyr i Hakkebakkeskoven og Folk og røvere i Kardemommeby. Herlige bøger der måske ikke altid opleves som korrekte ud fra nutidens normer, men som byder på sjove fortællinger, som børnene kan huske.

Når det gælder om at lære børnene at børste tænder, er der ingen tvivl om, at netop bogen Karius og Baktus har spillet en stor rolle.

Fra glæde til sorg

Bogen begynder med, at de to tandbaktusser Karius og Baktus har en fest i Jens’ tænder. Han elsker karameller og kage med sirup, og det er også bare guf for de to miniputter i hans tænder. De gnaver og borer og laver huller i hans tænder, og hullerne er en dejlig bolig for de to. Men ak, Jens lærer at børste tænder, og slut er det med de gode dage for de to. Jens får til gengæld et langt sjovere liv med sunde tænder uden huller, fordi han kommer til tandlægen og får lært at børste tænder. Og vi kan nok leve med, at Karius og Baktus ryger med skyllevandet ud i håndvasken.

Karius og Baktus har lært mange børn at børste tænder, og samtidig har de lært en sjov sang, som de kan give videre til deres egne børn, når den tid kommer.