Kan man lide at gå i operaen og nyde en forestilling med klassisk musik, sang og skuespil, så har man næsten med garanti også set en opera af den italienske komponist Giuseppe Verdi. Man kan ikke sige opera uden også at tænke Verdi ind i konteksten – mester som han var for nogle af de mest opførte og kendte operaer i hele verden.
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi, som hans fulde navn var, blev føde i 1813 og døde i 1901, og han blev på mange måder eksponent for den klassiske romantiske opera, hvor de store arier dominerer i modsætning til tidligere operaer, der mere dyrker det, man kalder bel canto traditionen – hvor det i højere grad er ensemblet, der tæller, mere end solisterne og de store kor.
Giuseppe Verdi er komponisten bag velkendte operaer som La Traviata, Rigoletto, Aida og Nabucco. Han bliver nogle gange beskyldt for at være teatralsk i sine virkemidler, men der er jo nok en grund til, at det er hans værker, der igen og igen finder vej til scenerne – publikum elsker dem og ikke mindst de smukke arier og kor, der findes i operaerne. Det 19. århundrede, som Verdi komponerede i, betegnes da også ofte som operaernes guldalder. Og han blev forløber for en anden verdensberømt italiensk operakomponist, Puccini, hvis værker også opføres den dag i dag overalt i verden.
Musik fra begyndelsen
Musikken prægede Giuseppe Verdis liv fra begyndelsen. Som dreng fik han undervisning i musik, og som 20-årig studerede han musik i Milano. Han blev derefter lærer i musik i byen Busseto, hvor han fandt en støtte i rigmanden Barezzi, hvis datter han blev forelsket i og giftede sig med – hun døde dog tidligt, mens han komponerede på det første operaværk.
Han skrev forskellige operaer i begyndelsen af sin karriere, som fik succes, men som ikke væltede teaterscenerne fuldstændig. Det gjorde derimod hans Rigoletto, som blev uropført i 1851, og dermed var han på sporet af det, der skulle blive hans kendetegn; Store, dramatiske værker med en fantastisk blanding af solosang, store kor og et virkningsfuldt orkester. I 1853 blev Rigoletto fulgt op af La Traviata, som den dag i dag er en af verdens mest opførte operaer.
Ofte rørte Verdi ved politiske emner og måtte finde sig i censur og omskrivninger af libretti. Det gælder for eksempel for Maskeballet fra 1859, der beskriver et kongemord – hvilket man ikke måtte, så den myrdede blev i stedet en guvernør, hvilket var knap så politisk farligt.
Aida betragtes som det store hovedværk, hans ‘grand opera’. Den var bestilt til et nyopført operahus i Cairo, men det ville han ikke levere til – men da han fik nys om, at først ´den franske komponist Gounod og siden den tyske mester Wagner ville få opgaven, bed han på krogen og leverede det, der skulle blive et af hans største mesterværker.